Loading...

Nouvelles

José Manuel Prieto: “hem obert la millor etapa per a la ciutat de Gandia”

Snapshot

Les Muntanyes


DATE: Monday 21 May 2018

ETIQUETTES: Gandia  

El PP sempre ha patrimonialitzat tot el que és públic. El PP de Gandia es va dedicar a socialitzar les perdudes i a privatitzar els beneficis. • Ara estem implantant un nou projecte de ciutat, amb moltes dificultats, però amb molta il·lusió.

José Manuel Prieto és regidor d’Administració, Modernització i Govern obert, de l’Ajuntament de Gandia. Amb 28 anys, és llicenciat en Periodisme i coautor de diferents llibres. Parlem amb ell per conéixer, entre altres, algunes polítiques interessants que s’estan desenvolupant al municipi.

– Com va ser la teua experiència d’entrar en el món de la política?

Vaig començar a militar en el PSPV-PSOE des de jove, amb 17 anys. Sempre he compartit els valors del partit. He tingut càrrecs orgànics però no institucionals. La dedicació pública més en exclusiva va començar amb la legislatura del 2015, amb la coalició Mes Gandia. Ara estem implantant un nou projecte de ciutat, amb moltes dificultats, perquè la realitat és la que és, però amb molta il·lusió. La meua dedicació a la política serà temporal, però el meu compromís polític durarà tota la vida.

– Quines mesures esteu implantant en matèria de Govern Obert?

Hem avançat molt en quant la publicació de les dades econòmiques, des de l’inici de legislatura totes les factures que paguem des de l’Ajuntament són públiques. Ara estem millorant el sistema de recerca de manera que qualsevol ciutadà puga saber on es destinen els diners dels seus impostos. També hem encetat un portal de transparència amb tota la informació dels regidors i la pràctica totalitat dels assessors, tot és públic, incloses les nòmines i les declaracions de la renda.

– Transparència total

Sí, de fet la Fundació Dyntra considera que som l’Ajuntament més transparent de la província i un dels més de la Comunitat Valenciana. A banda, des del Govern fem la rendició de comptes amb la ciutadania, a través de reunions ciutadanes que es realitzen en tots els barris i districtes de la ciutat. Allí expliquem la gestió del Govern. Vam començar aquesta iniciativa en febrer, obrint el debat sobre l’estat de la ciutat. Es tracta de complir un altre compromís de Govern, que la participació de la ciutadania no es limitara a votar cada quatre anys.

– És molt important que el poder treballe de manera transparent i que la gent tinga l’oportunitat de fer crítiques i propostes. Heu implementat alguna mesura més que siga innovadora?

Tot el que hem implementat ha sigut nou, no n’hi havia massa desenvolupat abans del 2015: hem canviat la pàgina web, que no ha significat a soles un canvi d’estètica sinó de paradigma: vam encetar una seu electrònica, la ciutadania de Gandia ja poden fer des de casa tot el procés de més de 30 tràmits administratius. Això permet que un ciutadà puga interactuar amb l’Administració de manera més fàcil. Vam dur a terme també el portal de dades obertes, des del qual la gent pot consultar quants habitants té Gandia i altres aspectes sociològics i demogràfics.

– Esteu realitzant una modernització de l’Administració electrònica, comenta’ns

Efectivament. N’hi ha noves lleis que estem adaptant a l’Ajuntament en referència a aquest àmbit. Tenim el compromís de la permanent modernització de l’Administració. Es tracta de facilitar al ciutadà, com ja hem comentat, els tràmits a través de sa casa. Això comporta un risc, que està relacionat amb l’escletxa digital: la gent que no té recursos o la capacitat de fer la tramitació electrònica. Per això avui és possible utilitzar ordinadors públics o vindre amb l’ordinador a qualsevol dels, de moment, 10 centres on hem instal·lat un wifi públic. Volem donar un servei de wifi públic tan ample com ens deixe la llei del mercat de competència.

– Quines iniciatives teniu pendents?

Hem arribat al punt d’haver realitzat tots els compromisos de Govern amb els quals ens vam presentar. Aquest últim any de legislatura caldrà rematar la faena, consolidar-los. Quan vam entrar a governar ens vam trobar un Ajuntament que havia triplicat el seu deute (en tan sols una legislatura) i que tenia una hipoteca reputacional: l’Ajuntament de Gandia governat pel PP no pagava a ningú. A banda d’això, a Gandia no existia el debat públic, no n’hi havia debat entre els grups polítics, era tot una imposició permanent de les qüestions. Tot això ho hem aconseguit canviar: hem passat a una nova època de convivència.

– Triplicar el deute en una legislatura és brutal

El PP sempre ha patrimonialitzat tot el que és públic. El PP de Gandia es va dedicar a socialitzar les perdudes i a privatitzar els beneficis. Per exemple, es van comprar un concessionari per fer un retén de policia, quan el solar del costat costava 4 milions menys, es van comprar unes boleres que estaven en ruïnes i no se sabia per què: no se sabia qui es beneficiava, però sí que se sabia qui eixia perdent, que era la ciutadania.

– Podem considerar que Gandia ja ha eixit d’aquesta obscura etapa?

Absolutament, i si de nosaltres depén mai més es tornarà. Perquè és immoral, per exemple, triplicar el deute de l’Ajuntament en una sola legislatura. Ara mateix, entre deute comercial i amortització de deute estem en vora 80 milions d’euros menys del deute que vam trobar quan vam entrar. Crec que hem obert la millor etapa per a la ciutat de Gandia.

Font: Rodrigo Paños./

Comments are closed.